Červená řepa
Recepty Super Sprout červená řepa
●ranní zeleninový koktejl a nebo zeleninovo-ovocný koktejl: do 3 dcl vody zamíchejte jednu čajovou
lžičku naší červené řepy. Během pár minut vláknina znovu krásně nabobtná, a máte hustý, 100 procentně
přírodní koktejl. Pro ty, kteří si chtějí své ráno ještě víc zpříjemnit, a dodat tělu spoustu důležitých vitamínů,
minerálů, stopových prvků a vlákniny je tady ještě náš další tip. Doplňte alespoň 1 dcl vody, aby váš ranní
koktejl nebyl příliš hustý, a k červené řepě přidejte lžičku Super Sprout borůvky, půl lžičky Super Sprout
jablíčka, půl lžičky našich výhonků brokolice a půl lžičky našeho zázvoru. A jenom chvilku míchejte, připadně
nařeďte další vodou, pokud bude váš koktejl příliš hustý. A je cena takového ranního koktejlu
ze Super Sprout výhonků, ovoce a zeleniny vysoká? Není. Hodně jsme zkoušeli, hodně počítali, výše
uvedený ranní nápoj vás vyjde na asi 40-50 korun. Českých.
●zálivka k masu, jídlům z brambor, těstovinám i do salátů:
množství surovin zvolte podle toho, kolik strávníků chcete touto zálivkou potěšit. Na jednu pořádnou
porci pro jednoho až dva až tři labužníky potřebujete vrchovatou polévkovou lžíci naší červené řepy,
dvě lžíce kvalitního olivového oleje, dvě až tři lžíce jablečného octa, lžíce vody podle toho, jak chcete
mít zálivku hustou. Já nepoužívám vodu vůbec, a místo jablečného octa a vody ředím lákem z domácích
zavařených okurek. Vynikající zálivka k masu, k sýrům, k bramborovým plackám, k zapečeným bramborám
podle různých receptů obecně, k těstovinám, a samozřejmě do zeleninových salátů.
●zeleninový boršč : v případě tohoto receptu přidávám lžíci naší červené řepy až když je polévka na talíři.
Ta jediná lžíce výrazně zlepší výživovou hodnotu polévky, ale také její barvu, chuť a hustotu. Je to výživová
i kulinářská bomba. Na asi čtyři porce krájím:
1 cibuli, 1 mrkev, 1 kořenovou petržel, kolik petržele nebo mrkve, tolik celeru
Tuto zeleninu nakrájím nadrobno a alespoň 15 minut smažím na olivovém oleji.
Po patnácti minutách přidám červenou práškovou papriku – polévkovou lžíci – rychle osmahnu, a zaliju
asi litrem a půl zeleninového nebo masového vývaru. Přidám na kousky nakrájené 3 až 4 červené řepy, nejlépe
předvařené, 3-4 stroužky nadrobno nakrájeného česneku, lžíci rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 5 kuliček
nového koření a 5 pepře. Dochutím mletým pepřem a solí, a vařím do změknutí řepy a hlavně zhoustnutí
polévky. Alespoň hodinu. Až ve chvíli, kdy je polévka na talíři, přidám lžíci naší červené řepy, a pořádně
zamíchám. Vypadá legračně tolik práce proto, abychom až na konci přidali do talíře 1 lžíce Super Sprout řepy.
Až vyzkoušíte, pochopíte. Nic nebrání tomu, aby byl boršč masový!
●pomazánka s naší červenou řepou: pro čtyřčlennou rodinu na tento recept potřebujete 4 sýry typu Lučina,
vrchovatou lžíci naší červené řepy, a alespoň 5 dkg strouhaného křenu. Míchejte, míchejte, pokud je
pomazánka hustá, nebojte se přidat vodu nebo bílý jogurt, experimentujte s množstvím křenu, zbytečně
nepřidávejte sůl. Dosolování je jedním z nejrozšířenějších prohřešků, který nahrává nejenom zvýšení
vašeho krevního tlaku. Je už léty vyzkoušeno, že pokud zkusíte přestat přidávat sůl do každého, už osoleného
jídla, vaše potřeba soli už najednou nebude taková. Jídlo budete cítit slaně, i když nepřidáte žádnou další sůl.
Já sama sůl skoro nepotřebuji, na ochucení používám byliny a hlavně česnek.
• stejně jako výhonky brokolice i červená řepa je vynikající v majonéze
●čokoláda z červené řepy Super Sprout: tak tenhle nápad se narodil tak nějak náhodou, když jsem přemýšlela,
jak použít naši červenou řepu do sladkých jídel, hlavně pro sladké pečení, aniž by bylo nutné ji vařit, a tím ji
zbavit všech výživových pokladů, které nám tato nádherná zelenina nabízí. Skoro všechny recepty z našeho
Super Sprout receptáře nahradíte bez problémů čerstvými nebo podobnými přísadami, řepnou čokoládu ale
dokážete bez doslazování vytvořit jenom z naší řepy lyofilizované. Na ozdobení asi deseti až patnácti kousků,
nejlépe brownies: 10 dkg – 15 dkg másla nebo kokosového oleje nebo Alsan Bio rostlinného tuku pro vegany
citlivě rozehřejte, odstavte, a vmíchejte vrchovatou lžíci naší červené řepy. Své zákusky zdobte co nejrychleji,
jednak stydne tuk, ale hlavně začne pracovat vláknina, a poleva bude velmi rychle krásně hustá. Uhlaďte, a
protože zákusky s polevou z červené řepy ladí krásně třeba s chutí lístečku máty, ozdobte mátou.